Gondolin AS kjøper Wadahl Høyfjellshotell - Follegg Gruppen AS
Follegg Gruppen er et private equity-selskap som har bred erfaring med strukturering og håndtering av selskaper med ulike behov, ønsker eller utfordringer.
erlend follegg, tørvis hotell, wadahl, hotell, hytter på fjellet, hyttetomter, fjelltomt, fjellhytte, skinnarbu, julebord, hotellopphold
16359
post-template-default,single,single-post,postid-16359,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-13.1.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
 

Gondolin AS kjøper Wadahl Høyfjellshotell

Gondolin AS kjøper Wadahl Høyfjellshotell

(artikkel i Gudbrandsdølen Dagningen 09.09. 2020)

– Jeg har solgt, sier Trygve Grov, som har vært direktør på Wadahl siden 2004 og hovedeier siden 2005.

– Vi var ute etter et hotell som vi kan utvikle. Både hotellet og destinasjonen. Vi leste at hotellet hadde problemer og vår hovedeier henvendte seg til Grov. Han ville selge, sier Runar Menøy, som drifter tre hoteller for selskapet Gondolin AS.

Etter planen blir han ansvarlig for driften og den videre utviklingen av Wadahl Høgfjellshotell. Da GD besøkte hotellet mandag, var Menøy på plass.

Erlend Follegg (48), som er advokat og styreleder i selskapet som vil kjøpe Wadahl, sier til GD at de ikke formelt har kjøpt hotellet, men at de har en opsjon og at han regner med at det går mot et kjøp.

– Det er en utfordrende og uoversiktlig gjeldssituasjon ved hotellet. Vi jobber med å løse dette. Vi må finne løsninger for å få til en fornuftig drift, sier Follegg.

Han regner med at et kjøp vil være avklart i løpet av september.

– Tøffe tak

Trygve Grov skal fortsette som daglig leder. De ansatte, som er fem faste, skal jobbe for de nye eierne. I sesong har det vært opptil 70 ansatte her.

– Vi skulle hatt en rekordsesong sist vinter. I mars måtte vi stenge på grunn av korona. Det har vært tøffe tak. Juni ble også dårlig. I august tapte vi det meste av Peer Gynt-trafikken, sier Grov som forteller at de omsatte for 7,6 millioner under Peer Gynt-stevnet i fjor.

I år ble omsetningen på bare 800.000 kroner.

 

- Det må inn penger her. Derfor selger vi, sier Trygve Grov som forteller om tøffe tak ved hotellet.

– Det må inn penger her. Derfor selger vi, sier Trygve Grov som forteller om tøffe tak ved hotellet. Foto: Kristin Veskje

 

– Men dere var truet av tvangssalg før koronautbruddet?

– Det var overdrevet. Det var et skattekrav på 200.000 kroner. Det ble betalt. Men vi har hatt problemer med likviditeten. Vi har jobbet for å finne investorer. Da Follegg tok kontakt og ville kjøpe, sa jeg ja til å selge. Selskapet går inn med penger og det er det som trengs nå. Salg er best for alle parter. Jeg er glad for at det blir en løsning, sier Grov.

Han anslår gjelden på hotellet til å være på mellom 8 og 10 millioner kroner.

Tall fra 2018 viser at det var en gjeld på hotellet på vel 15 millioner kroner.

Erlend Follegg sier til GD at det ikke er helt avklart hvilket selskap Wadahl vil bli lagt under.

– Det blir i en gruppering rundt Gondolin, sier han.

Gondolin AS eier også Skinnarbu Hotell på Rjukan, som de kjøpte for fem år siden. Her har de bygd ut leiligheter. Nylig kjøpte de også Tørvis Hotell i Luster fra Rondablikk-eier Ola Moe.

På Gondolin sine nettsider går det også fram at de disponerer store arealer på Hallingskarvet og selger hyttetomter. Her ligger det også planer om fritidsboliger på Tyin og Filefjell.

Om Wadahl skriver de: – Vi vil her utvikle destinasjonen Gålå videre ved å tilby hytter og hotelleiligheter.
Fra lobbyen på Wadahl. Nå står oppussing av rom for tur og de som trolig blir de nye eierne vil bygge om deler av hotellet til leiligheter som skal selges til private.

Fra lobbyen på Wadahl. Nå står oppussing av rom for tur og de som trolig blir de nye eierne vil bygge om deler av hotellet til leiligheter som skal selges til private.

Fra lobbyen på Wadahl. Nå står oppussing av rom for tur og de som trolig blir de nye eierne vil bygge om deler av hotellet til leiligheter som skal selges til private. Foto: Kristin Veskje

Gondolin AS eies av Erlend Follegg gjennom Brekkestø Invest AS og av Rune W. Nilsson gjennom North Assets AS. Gondolin hadde et negativt årsresultat på 16 millioner kroner i 2019. Det negative årsresultatet forklarer Follegg med store investeringer og utviklingskostnader.

Brekkestø Invest inngår i et konsern med 16 andre selskaper og har fem datterselskaper. Flere selskaper er knyttet til eiendomsutvikling og reiselivsbedrifter. Follegg-gruppen, som har adresse Lysaker, har lagt til Wadahl Høgfjellshotell på sine nettsider, i oversikten over prosjekter de jobber med å utvikle.
Bygger leiligheter

Hva de skal betale for Wadahl, vil verken kjøper eller selger kommentere.

– Det handler om aksjeoverdragelser, opplyser de.

– Hvilke planer har dere?

– Vi skal skape et bærekraftig hotell. Vi skal bygge om deler av hotellet til leiligheter. Kanskje bygger vi også leiligheter omkring hotellet. Første mål er å få en god drift av hotellet. Vi mener det kan skapes en god drift her ganske raskt. Hotellet skal framstå som et ærverdig høyfjellshotell.

Menøy sier at planen innebærer å bygge leiligheter inne i hotellet. Disse skal selges til private, men som leies tilbake av hotellet som varme senger. I planene ligger det også oppussing av hotellet.

– Hvor mye som skal investeres vet vi foreløpig ikke, men salg av leiligheter betyr at vi skaper kapital til å utvikle hotellet. Vi er i startfasen. Først og fremst skal vi få kontroll på all gjelden. Hotellet har slitt i lang tid. Det har vært kjent. Det har vært problemer og på toppen kom koronautbruddet. Det gjorde ikke situasjonen noe bedre. Noen måtte gå inn her, sier Menøy.

Wadahl Høgfjellshotell har en historie som går helt tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. I 2005 solgte familien Wadahl hotellet til Grov-konsernet som står bak Hotel Alexandra i Loen. Nå blir det trolig nye eiere.

Wadahl Høgfjellshotell har en historie som går helt tilbake til begynnelsen av 1900-tallet. I 2005 solgte familien Wadahl hotellet til Grov-konsernet som står bak Hotel Alexandra i Loen. Nå blir det trolig nye eiere. Foto: Kristin Veskje

Ikke enkelt å drive slike hoteller?

– Nei, men i en destinasjon som Gålå, er det store muligheter. Dette er en destinasjon i utvikling, både sommer og vinter. Vi tror Gålå har en god fremtid, sier Follegg og Menøy.

Hotellet ble i en årrekke drevet av familien Wadahl fra Sør-Fron, inntil familien Grov overtok. Hotellet har 100 rom, med til sammen 192 senger. De siste årene har Trygve Grov vært eier av 54 prosent. Hans far Eivind Grov, som har vært eier av Hotel Alexandra i Loen, har vært styreleder. I 2019 var omsetningen på Wadahl Høgfjellshotell på 32 millioner kroner.

Trygve Grov og Wadahl overtok driften av Gålå høyfjellshotell i 2018. Ifølge Grov skal Wadahl fortsatt drifte Gålå. Nå skal han drifte Gålå høyfjellshotell og trenger 16 nye ansatte

No Comments

Post A Comment